Informatie en advies over ongediertebestrijding
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
een muis

Wanneer je vreest dat je te maken hebt met ongedierte in huis zal je daar zo snel mogelijk zekerheid over willen hebben. Dat is evenwel niet altijd even eenvoudig, in tegendeel. Het herkennen van ongedierte is soms een lastige opdracht en dat is vervelend. Hoe sneller ongedierte namelijk kan worden gedetecteerd, des te eenvoudiger het is om ze uit te roeien. Bij twijfel over de aanwezigheid van ongedierte in huis of niet wordt het omwille van deze reden altijd aangeraden om een beroep te doen op professionele ongediertebestrijding. Zij kunnen zonder probleem alle ongedierte in de kern aanpakken.

een muis

Hoe ongedierte herkennen?

Het herkennen van ongedierte gebeurt niet altijd op dezelfde manier. Veel hangt bovendien ook af van de ernst van de plaag. Eén muis kan je bijvoorbeeld wel eens horen lopen op de zolderkamer en zal hier en daar misschien wel kleine knaagsporen achterlaten, maar een hele horde muizen of ratten is natuurlijk nog iets helemaal anders. Deze vormen van ongedierte zijn net als wespen in principe zeer eenvoudig te herkennen. Dat kan evenwel niet gezegd worden van bijvoorbeeld zilvervisjes en tapijtkevers. Alle verschillende soorten ongedierte laten immers nagenoeg gelijkaardige sporen na. Een nauwkeurig onderzoek kan in deze situatie dan ook gewenst zijn.

Lees ook:

Voor een compleet overzicht ga je naar de pagina: informatie overzicht ongedierte.

Wat met de uitwerpselen?

Vaak kan de aanwezigheid van ongedierte aan de hand van verschillende factoren worden vastgesteld. Eén van de belangrijkste kenmerken heeft betrekking tot de uitwerpselen. Neem nu bijvoorbeeld de uitwerpselen van muizen. Deze kenmerken zich door een dunne structuur die beschikken over een puntig eind. De lengte is gemiddeld zo’n 5 mm. De uitwerpselen van ratten kunnen onderling verschillen. Deze van de bruine rat zijn bijvoorbeeld stomp en pindavormig en hebben een lengte van gemiddeld tussen de 1,5 en 2 centimeter. De uitwerpselen van de zwarte rat hebben dan weer de vorm van een banaan en zijn puntig op het eind. Ze hebben een gemiddelde lengte van 1,5 centimeter.

Speciale aandacht voor de zolder

Wanneer er zich ongedierte in huis bevindt zijn er speciale plaatsen waar je maar beter speciale aandacht aan kan besteden. De kelder is bijvoorbeeld een klassieker evenals de kruipruimte. Deze ruimtes zijn vaak vochtig waardoor ze de perfecte broeihaard vormen voor ongedierte. Een andere eveneens niet onbelangrijke locatie is de zolder. Wanneer je ‘s nachts in bed ligt en je allerhande vervelende, bijna angstaanjagende geluiden hoort is de kans groot dat deze afkomstig zijn van de zolder. In dat geval heb je meestal te maken met muizen of met ratten. Ook vogels kunnen er evenwel voor kiezen om zich in je zolderruimte te nestelen.

Hoeveel kost ongedierte bestrijden

We vroegen offertes op bij ongediertebestrijders en kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd:

Welk ongedierte Omschrijving werkzaamheden Prijs
Ratten en muizen Verdelgen van nest, plaatsen van klemmen Tussen 84 en 114 euro
Wespen Verdelgen en vernietigen van nest Tussen 79 en 99 euro
Clustervliegen Verdelgen en vernietigen van nest Tussen 80 en 102 euro
Kakkerlakken Verdelgen en vernietigen van nest Tussen 83 en 121 euro
Houtworm en boktor Verdelgen en uitroken van woongebied/nest Tussen 9 en 14 euro per vierkante meter
Vlooien Verdelgen van vlooienplaag Tussen 91 en 125 euro
Wantsen, ook bedwantsen Verdelgen van de plaag en vernietigen van nest Tussen 200 en 260 euro
Latrinevliegen Verdelgen van plaag en vernietigen van nest in kruipruimte Tussen 97 en 135 euro

Ratten herkennen

Ratten komen vooral voor in gebieden waar open water is. Het zijn dieren die leven langs de waterkant en die vooral gedijen tussen hoge begroeiing. Dat is gelijk een goede manier om onderscheid te maken tussen ratten en muizen. Muizen vind je vooral terug in woonwijken waar juist geen water is. De rat is er in de vorm van de bruine rat, de zwarte rat en de woelrat. De muskusrat zal je zelden in een huis tegenkomen. Ratten komen vooral je huis binnen wanneer het buiten te koud is om te overleven en wanneer de voedselvoorraad buiten opraakt. Deze diersoort moet worden verdelgd in jouw huis want ziektes kunnen gemakkelijk worden binnengebracht.

Muizen herkennen

De huismuis is de meest voorkomende muizensoort in onze huizen. Dit ongedierte is wit tot grijs van kleur. Muizen zijn een stuk kleiner van stuk dan ratten. Je vindt ze in woonwijken en ze kunnen hun nest in een muur bouwen. Ook achter de keukenkastjes kunnen ze zich gemakkelijk schuilhouden. Muizen verstoppen zich daar waar ze gemakkelijk aan eten kunnen komen. Het is dan ook goed om geen verpakkingen in een voorraadkast open te laten staan. Ook moet je absoluut geen borden met etensresten laten staan in een keuken of kamer. Muizen moeten gelijk worden verdelgd. Het kan zijn dat ze steeds terugkeren. De reden is dan dat er een nest op je zolder zit waar jongen uit komen.

Clustervliegen

Clustervliegen komen je huis binnen met groente of fruit vanuit de supermarkt. De eitjes zijn er dan al in gelegd en thuis komen ze uit. Clustervliegen zie je vaak in hele zwermen waardoor ze lastig te bestrijden zijn. Je kan dit het beste laten doen door een ongediertebestrijder. Het hele nest moet worden verwijderd want de geur van een dode clustervlieg zal een andere aantrekken van buitenaf. Je geraakt dus nooit goed van een nest af door alleen de vliegen te bestrijden.

Latrinevliegen

Latrinevliegen zie je vooral tegen het raam zitten. Het is een kleine soort vliegjes die vanuit de vochtige kruipruimte komt. Het is dan ook om deze reden dat je het bestrijden het beste kan overlaten aan een bestrijder. Deze zal in de kruipruimte het nest verwijderen en in huis de plaag een halt toeroepen.

Kakkerlakken

Kakkerlakken vind je vooral op plekken waar rottend eten ligt. Denk aan plekken in de buurt van een vuilnisbak en onder of achter een koelkast. Deze beestjes zijn er in heel veel verschillende maten. De kakkerlak in je huis zal tot ongeveer 1,5 centimeter lang worden. Het ongedierte dient direct te worden bestreden omdat het ziektes kan overbrengen naar jou en je huisgenoten. Na het uitroeien van het nest zal je de omgeving van het nest voortaan schoon van etensresten moeten houden.

Houtworm en boktor

De houtworm is in wezen een jonge boktor. Dit soort ongedierte groeit later uit tot een boktor, maar dat moet je zien te voorkomen. Boktorren vermenigvuldigen zich namelijk razendsnel. Daarnaast heeft houtworm en boktor een rampzalige uitwerking op hout. Een vloer of meubelstuk kan nagenoeg vergaan wanneer je dit ongedierte erin hebt zitten. Was je er bijtijds bij om een plaag te laten bestrijden dan heeft de bestrijder aanmerkelijk minder werk dan wanneer je te laat bent.

Vlooien

Vlooien komen altijd mee met huisdieren. Het ongedierte voedt zich met het bloed van jouw hond of kat. Je kan vlooien bij je huisdier zelf bestrijden met bijvoorbeeld druppels. Zitten de vlooien na een vakantie ook in je huis dan moet de plaag worden bestreden door de bestrijder. Deze zal met een spray een einde maken aan de vlooienplaag.

Wantsen en bedwantsen

Dit ongedierte zit vooral in meubels. Ze komen op warmte en koolmonoxide af en zijn lastig om te bestrijden. Wantsen en bedwantsen laten sporen achter door jou te bijten terwijl je bijvoorbeeld in bed ligt. De beetsporen jeuken en daardoor is het een lastige soort ongedierte. Bedwantsen en wantsen komen van oorsprong niet voor in Nederland; je haalt ze binnen na een vakantie met de inhoud van je koffer. Deze uitheemse diersoort dient door de GGD te worden bestreden.

Besparen op beestjes

Ongedierte laten bestrijden kan behoorlijk in de papieren lopen. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze button. Je krijgt een aantal offertes die je controleert op de volgende zaken:

  • Materiaal, arbeidsloon, BTW en voorrijkosten uitgesplitst.
  • Hierop valt te besparen door een bestrijder uit je eigen omgeving te kiezen.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten

Ongedierte is iets waar jij nooit op zit te wachten. Of je

6x Valse vooroordelen bij ongediertebestrijding

Heb je ongedierte in je huis, dan hangt daar nogal wat schaamte

voorbereiding ongedierte preventie

Ongedierte bestrijden checklist + stappenplan

Het is een van de grootste punten van frustratie bij woningbezitters. Je