Steenmarters zijn een beschermde diersoort en mogen niet met gif worden bestreden. Dit is omdat de aantallen steenmarters aanzienlijk waren gedaald. Nu beginnen deze zich weer aan te vullen en is de kans dat je een steenmarter ziet in huis steeds groter. Deze beestjes voelen zich namelijk aangetrokken tot rotsen en stenen, en omdat we in Nederland nauwelijks rotsen hebben, komen ze al gauw in de stad terecht. Hier kan je lezen hoe je een steenmarter kan herkennen en wat je kan doen als je er een in huis hebt. Het bestrijden van steenmarters is nagenoeg gratis.
Hoe herken je de steenmarter
Een steenmarter lijkt op een fret of een wezel, maar kenmerkt zich door een donkerbruine vacht met een witte vlek van hals tot voorpoten. Deze dieren zijn familie van bijvoorbeeld de otter en de das en kunnen bijna een halve meter lang worden. Ze zijn vooral ’s nachts actief, omdat hun natuurlijke vijanden (onder andere mensen, vossen, honden en roofvogels) dan slapen. Steenmarters zien er schattig uit, maar kunnen in je huis echt voor overlast zorgen.
Wanneer heb je een steenmarter?
Als je een steenmarter in huis hebt, dan zal deze een hoop lawaai maken. Ook zal hij urineren en uitwerpselen achterlaten, meestal op dezelfde plek. Dit kan tot stankoverlast leiden. Ook kunnen steenmarters prooien mee naar binnen nemen en de resten hiervan laten ze vaak achter. Dit kan je in huis ruiken, maar je kan ook last krijgen van maden en vliegen. Als laatste kan de steenmarter aan je kabels gaan knagen waardoor hij kortsluiting of zelfs brand kan veroorzaken.
Wat kan je doen om de steenmarter te verjagen?
Steenmarters staan er om bekend dat ze dag- en nachtrustplaatsen hebben. In jouw huis zijn ze waarschijnlijk vooral ’s nachts actief. Als de marter niet in huis aanwezig is, kan je alle gaten en kieren rondom het huis afsluiten. Zijn deze groter da 5 tot 6 centimeter, dan kan de steenmarter er doorheen naar binnen komen. Je kan ook overwegen om gaas of purschuim voor de gaten te plaatsen. Let ook op overhangende takken, zodat ze hier niet langs kunnen klimmen naar het dak van je huis. Wat je ook doet, zorg ervoor dat het erg stevig vast zit, want steenmarters zijn sterk en hebben een grote drang terug te keren naar hun rustplaats.
Hoeveel kosten de materialen?
Er zijn geen professionele bedrijven die je steenmarter kunnen verwijderen, dus het enige dat je kwijt bent zijn de kosten voor de materialen. De volgende tabel geeft dit weer, inclusief BTW.
Maatregelen steenmarters bestrijden | Prijs |
Kippengaas | €2,50 per meter |
PUR schuim | €10 per bus van 750 ml |
Bespaar met onze vergelijkingstool
Door onze vergelijkingstool te gebruiken, kan je geld besparen op het verjagen van je steenmarter. Geef ons je postcode en de specificaties van je probleem door en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd kan je een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio die je in je eigen tijd met elkaar kan vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Zo maak je zeker de juiste beslissing wat betreft het verjagen van jouw steenmarter.